MENYECSKEKÓRUS

Törökkoppányi Menyecskekórus Egyesület

7285 Törökkoppány, Kossuth u. 66.


Egyesületünk 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy az 1992-ben újjászervezett Törökkoppányi Menyecskekórus tevékenységét szervezett keretek között biztosítsa, támogassa. Az egyesület alapszabályban meghatározott célja az éneklés, az éneklési kedv felkeltése, a helyi népdalok népszerűsítése, a folyamatos utánpótlás biztosítása, fellépések biztosítása, illetve a kulturált szabadidő-eltöltés népszerűsítése. Ennek jegyében a korábbi évekhez hasonlóan heti rendszerességgel tartottuk meg próbáinkat. A próbák alkalmával elsősorban helyi gyűjtésű népdalokat énekeltünk, illetve összeállítottunk egy népdalokkal, táncos elemekkel tűzdelt előadást is, amely a fonó életét mutatja be. Számos fellépésre kaptunk felkérést a környékbeli települések falunapi rendezvényein, idősek napján, a Lellei Borhéten, illetve a Balatonszabadi Népdalkör fennállásának 30. jubileuma alkalmából rendezett kórustalálkozón.

Kórusunk szakmai előmenetelét mutatja, hogy a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének országos minősítési rendszerében az újjászervezés óta 2 ezüst, 3 arany minősítést, illetve 1 Arany Páva Díjat szereztünk. Kitartó munkánkat 2011. novemberében az Arany Páva Díjas kórusok versenyén elnyert Arany Páva Nagydíj koronázta.

A kórushoz 2011. évben 1 fő csatlakozott. Sajnos az utánpótlás biztosítása a fiatalok körében igen nehézkes az iskolai tanulmányok, kollégiumi bentlakás, a középkorosztály esetében pedig a többműszakos munkarend, illetve családi elfoglaltságok miatt. Ennek ellenére kitartunk azon célunk mellett, hogy a kórust folyamatosan bővítsük és a lehető legtöbb embert vonjuk be munkánkba.

Úgy gondoljuk, hogy egy olyan kistelepülésen, ahol annak lakói büszkék népi értékeikre, hagyományaikra, ott kötelességünk gondoskodni arról, hogy ezen értékeket, elsősorban a hatalmas - neves népdalgyűjtők által összegyűjtött - népdalkincset megőrizzük, ápoljuk, illetve továbbadjuk a következő nemzedéknek.