GASZTRONÓMIA

Lantosné Rózsa Ilona receptjeiből

Somogyi sonkás gömböcök

Hozzávalók: 30 dkg főtt sonka, 3 db zsemle, 8 dkg zsír, 20 dkg liszt, 6 db tojássárgája, 3-4 dl tej, ízlés szerint só, 1 cs petrezselyemzöld, 8 dkg vaj, 20 dkg morzsa.

A sonkát és a zsemlét apró kockára vágjuk és leöntjük forró zsírral. Külön elkeverjük a lisztet, tojássárgáját, tejet, sót és a petrezselymet, mindezt elvegyítjük a sonkás zsemlés masszában. Ezután fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, forrásban levő sós vízben kifőzzük, vajban pirított morzsában meghempergetjük és forrón tálaljuk. Salátát, savanyúságot adhatunk mellé.

Csodatészta

Egyszerű, kitűnő, sokféleképpen variálható tészta.

50 dkg lisztet pici sóval, 25dkg margarinnal és egy pohár tejföllel összegyúrunk. Kinyújtjuk és tetszés szerint túrós batyut, lekvárosat, diós, mákos, almás vagy húsos kiflit készíthetünk belőle. Ez utóbbi esetben, egy tepsiben 25dgk főtt vegyes sonkát (füstölt) vagy más húskeveréket használunk fel. Nem kell a megmaradt főtt húst eldobni, ebben felhasználható. Előnye, hogy egyféle tésztából változatos módon kínálhatjuk a családot. Gyorsan készen van.

Mézes mákos guba

Hozzávalók: 6 dl tej, 5 dkg vaj, 1 cs vaníliás cukor, 8 db szikkadt kifli, 15 dkg darált mák, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kk reszelt citromhéj, 10 dkg porcukor, 3 ek méz.

A tejet a vajjal és a vaníliás cukorral felforraljuk, ráöntjük a felkarikázott kiflire, majd a tálat enyhén rázogatva felitatjuk a tejet. A mákot összekeverjük a szegfűszeggel, a citromhéjjal és a porcukorral, a kiflikre szórjuk, összerázzuk és egy hőálló edénybe tesszük. Rácsorgatjuk a mézet és a forró sütőben enyhén megpirítjuk.

Lencsés egytál virslivel

Hozzávalók: 40 dkg lencse, 2 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg húsos bacon, 2 pár virsli, 1 ek vágott petrezselyem, 1 ek ételízesítő, 1 kk cukor, 2-3 ek borecet, só, bors.

A lencsét 1 órára áztassuk be, majd friss, az ételízesítővel elkevert, bő vízben lefedve, kislángon főzzük puhára. Nagy serpenyőben 1 ek forró olajon pirítsuk üvegesre a felkockázott szalonnát majd adjuk hozzá a feldarabolt virslit, hagymát, sárgarépát és kevergetve 3 percig pirítsuk. Adjunk hozzá 2 ek vizet és kb. 15 percig pároljuk. A leszűrt lencsét keverjük össze a zöldséges virslivel, ízesítsük cukorral, ecettel, őrölt borssal. A végén szórjuk meg petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.

Sült hasábburgonyát is kínálhatunk hozzá.