KONYHA

Törökkoppányi Napköziotthonos Óvoda - Konyha

7285 Törökkoppány, Kossuth u. 29.

Fias Lászlóné élelmezésvezető

T: 84 377-701

Nyitvatartási idő: munkanapokon 11:30 - 13:30

Az étkezési szándékot 1-5 fő esetében előző nap, 5 fő felett két nappal megelőzően kérjük jelezni!

A gyermek- és vendégétkeztetést biztosító főzőkonyha az 1970-es években kezdte meg működését, a jelenlegi iskola épületében. Abban az időben még nem álltak rendelkezésre olyan korszerű berendezések, eszközök, mint napjainkban. Fatüzelésű sparhelt töltötte be a tűzhely szerepét és az ételeket üstben készítették, a főzéshez szükséges vizet az artézi kútról hordták a dolgozók a konyhára. Később, az 1980-as évek elején a konyha áthelyezésre került a Tabán utcába, a faházakhoz. Az áthelyezésre célszerűségi okok miatt került sor. A faházak egyikében volt a főzőkonyha és az étkező, a többi faházban az általános iskola alsó tagozata kapott helyet. A konyha kapacitása már akkor is lehetővé tette, hogy ne csak az óvodásoknak, általános iskolásoknak, hanem a termelőszövetkezetben dolgozóknak is főzzenek. Ezen időszakra jellemző, hogy az ételekhez a nyersanyagokat (zöldség, gyümölcs, tojás) főként helyi termelőktől vásárolták. A helyben megtermelt alapanyagok felvásárlása révén a konyha kedvező áron tudott hozzájutni a nyersanyagokhoz, ugyanakkor, mint biztos felvásárlóhely a termelőket is segítette. Az ételek íze mindig házias jellegű volt, mert helyben termelt friss alapanyagból készültek és a konyhai dolgozók szívvel, lélekkel készítették. Az 1990-es évek közepén, egy Kossuth utcai lakóház átalakításával került a jelenlegi helyére a főzőkonyha. Gazdasági okok miatt 2004 és 2011 között csak tálaló konyhaként tudott működni. A képviselő-testület 2011-es döntését követően ismét saját üzemeltetéssel, főzőkonyhaként működik a konyha és biztosítja a törökkoppányi óvodába, általános iskolába járó gyermekek étkeztetése mellett 7 településen a szociális étkeztetést és a vendégétkeztetést is. A létesítmény 300 fő kiszolgálására alkalmas, oktatási-nevelési időszakban körülbelül 230 adag étel készül naponta, a nyári gyermekétkeztetés bevezetésével a tanítási szünetben teljes kihasználtsággal üzemel.

Az önkormányzat folyamatosan gondoskodik a konyha fejlesztéséről, a tárolási kapacitások bővítéséről. A konyha mellett 2013-ban megépült egy pince, amelyben lehetőség nyílik a zöldségek és gyümölcsök tárolására. Az alapanyagokat jellemzően a helyi őstermelők és a mezőgazdasági tevékenységet is folytató önkormányzatok szállítják. A gyermekétkeztetést is biztosító főzőkonyhák állami támogatásával és önkormányzati saját forrás bevonásával sikerült a konyha energiaracionalizálást megvalósítani, az épületre napelemek kerültek felszerelésre. Az energiaracionalizálás mellett eszközbeszerzésre is sor került, 2015-ben beszerzésre került egy légkeveréses sütő, egy robotgép és egy szeletelőgép. Ezzel egyidejűleg lecserélésre kerültek a régi asztalok.

Az élelmezéssel kapcsolatos új előírások 2015 szeptemberétől léptek életbe, amelyek meghatározzák a felhasználható alapanyagok gyakoriságát, mennyiségét, a napi sóbevitelt, a szénhidrát, illetve a kalória mennyiségét. Ezek az előírások erősen behatárolják a menü összeállítását. Az új szabályoknak megfelelően készített ételeket a gyermekek nem igazán kedvelik, a szociális étkezők és a vendégétkezők részéről pozitív a visszajelzés, úgy a mennyiség, mint a minőség tekintetében.

A konyhán jelenleg 5 fő gondoskodik az ételek elkészítéséről: 1 fő élelmezésvezető, 1 fő szakács és 3 fő konyhai kisegítő.